Een eenvoudige digitale handleiding

De beste manier om de gebruikservaring te onderzoeken? Dat is toch echt door mensen te observeren in hun eigen huis terwijl ze de thermostaat installeren. Daarom reden onze researcher en interactie ontwerper van Rotterdam, via Den Haag naar Uithoorn om veldonderzoek te doen voor Toon.  

Tegelijk met dit onderzoek versimpelden we samen met de klant de papieren handleiding, en maakten we deze digitaal in de vorm van een Axure prototype. Vaak en klein testen bleek hierbij de sleutel tot succes.

Na ieder onderzoek werd de handleiding aangepast en na een aantal iteraties verliep het installatiegedeelte met deze handleiding vrijwel probleemloos. Wel werd duidelijk dat gebruikers in de laatste stap, waarbij men op de Toon zelf aan de slag moest, bleven vastlopen.

In de handleiding stond bij een bepaalde stap ‘Dit moet je met een striptang doen’, maar sommige  mensen gebruiken gewoon een mes. Dit zie je alleen als je bij mensen thuiskomt, in hun natuurlijke omgeving.

Anouk Verhoeven, researcher Jungle Minds​

Een helder advies

De vernieuwde handleiding werd tijdens het onderzoek door veel gebruikers succesvol gebruikt. Het belangrijkste resultaat kwam echter uit het advies dat we aan Toon gaven: ‘Een heldere (digitale) handleiding is niet voldoende. De enige manier waarop zelfstandige installatie mogelijk is, is als op de Toon zelf ook aanpassingen worden gedaan.’

Omdat dit intern voor Eneco (nog) niet haalbaar bleek werd besloten het project stop te zetten en gebruikers voorlopig niet zelfstandig te laten installeren. Jammer, maar ook dát kan een reactie op gebruikersonderzoek zijn. En bovendien heel bruikbaar. Want door duidelijk de voorwaarden voor zelfstandige installatie te formuleren, kon Eneco een betere beslissing maken.

Onze resultaten

  • Gebruiksvriendelijke digitale handleiding ontwikkeld

  • Voornaamste pijnpunten ontdekt voor zelfstandige installatie Toon

  • Meer dan twintig tests door heel Nederland uitgevoerd

Meer weten?

Kars Kingma
Managing Partner
Kars Kingma
kars.kingma@jungleminds.nl

Meer goede verhalen