Ons werk

  • Prototyping
  • UX-research
  • Mobile applications

Eerste lancering

  • april 2016

De rol van licht in ons dagelijks leven 

Een schakelaar op je lamp is leuk, maar lichtfabrikant Philips wist dat de moderne technologie veel meer mogelijkheden biedt. En dus is daar de Philips Hue: lampen die je kunt aansluiten op je wifi netwerk, waarna je ze via een app kunt aanzetten, uitzetten, dimmen en zelfs van kleur laten veranderen.

Het product kreeg veel aandacht, maar werd alleen door de echte ‘tech-geeks’ gekocht. De gewone consument zag (nog) geen toegevoegde waarde in het dagelijks gebruik. ‘Hoe maken we de app nu relevant voor de ‘grote massa’?’ vroeg Philips ons dus. Nou, om te beginnen door met deze massa te praten.

Veiligheid en wit licht als USP’s

Wat voor rol speelt licht in het dagelijks leven van mensen? Met deze vraag startten we het gebruikersonderzoek. Wat bleek? Consumenten zien kleur meer als een gadget, en zijn vooral geïnteresseerd in:

  • Het op afstand bedienen van je lampen thuis, wat het inbraak risico verlaagt;  

  • De sferen die verschillende tinten witlicht creëren (ontspanning, energie, focus, etc.)

Dit had nogal wat impact op de structuur van de app, aangezien het design van de app volledig rond kleur was ontworpen. Terwijl het Philips designteam al bezig was met het ontwerp van de nieuwe app, hebben wij een prototype app ontworpen en beide varianten tot in China getest met gebruikers (geen 9 tot 5 voor Jungle Minds onderzoekers).

Philips Hue 2

De inzichten zijn direct gebruikt in de nieuwe designsprints, met (na drie testrondes) een app als resultaat die volledig is afgestemd op de gebruikersbehoeften.

Van kleuren naar kamers in de app

...The switch from thinking about rooms as "scenes" and actually as "rooms" is a very welcome change and really shows how cool smart lighting becomes once you've decked up all your major rooms with Hue.

John Jones in een reactie op Wired.com

De nieuwe Philips Hue app gaat uit van kamers en ‘scenes’ in plaats van kleur. Je kan nu eenvoudig al het licht in een kamer aan- of uitzetten (ook als je niet thuis bent) en met behulp van zelf in te stellen lichtcombinaties kun je met één knop een totaal andere sfeer creëren in je kamer.

Hue App

Our results

  • Designteam Philips heeft de waarde van gebruikersinzichten tijdens development proces ervaren.

  • Samensmelting apps: Prototype Jungle Minds en Philips app samen tot één ‘superapp’ gemaakt

  • App sluit beter aan bij het ‘mental model’ van licht van de consument.